Fredrik Rånge

Dachser i Jönköping har haft Lustgården som hyresvärd sedan de tog över lokalerna på Solåsen för några år sedan. För Dachser innebar ägarbytet en stor förbättring. Från att ha haft en hyresvärd som inte ens fanns i Sverige har man nu en nära relation med sin lokala hyresvärd.

”Nu ringer man bara till Roger som är vår fastighetsskötare och så kommer han hit. Det funkar klockrent. Det är väldigt viktigt för vår verksamhet att inte behöva sitta och vänta på hjälpen utan att någon löser problemet direkt”, säger Fredrik Rånge som är lagerchef.

Dachser i Jönköping har ett 50-tal anställda. Verksamheten på Solåsen är indelad i två delar – lagerverksamheten som hållit till här sedan 2009 och trafikavdelningen, som flyttade in på samma tomt i januari 2017. Det betyder att hela Dachsers verksamhet i Jönköping nu finns samlad på ett och samma ställe, med Lustgården som enda hyresvärd.

”Det är ett jättelyft för oss. Att trafikterminalen nu finns på samma ställe underlättar vårt arbete enormt mycket. De nya lokalerna är optimala för trafikterminalen, de är byggda för ändamålet och dessutom fick vi dem ordentligt uppfräschade av Lustgården innan vi flyttade in”, berättar Fredrik Rånge.

”De nya lokalerna är optimala för trafikterminalen, de är byggda för ändamålet och dessutom fick vi dem ordentligt uppfräschade av Lustgården innan vi flyttade in”

Promenadavstånd mellan verksamhetens olika delar underlättar vardagen för Fredrik och hans kollegor på Solåsen.

I de nya lokalerna håller man på att göra iordning för ytterligare lagerkunder som är på väg in, och det finns plats för någon mer kund.

”Dachser ser Jönköping som ett nav och en strategiskt viktig plats för transporter inom hela Norden. Därför har det också varit viktigt att hitta en bra, lokal hyresvärd att samarbeta med. Det finns ju planer för det här området i framtiden och vi kommer säkert inte finnas kvar här för alltid. Vi har ju också planer på att växa och då passar det oss utmärkt att ha hittat ett bra samarbete med Lustgården.”

För Dachser är infrastrukturen viktig. Det som gör Solåsen till en passande plats för verksamheten är närheten till motorvägen. Det är ju dock inte idealiskt med tanke på hur området har utvecklats de senaste åren och hur mycket trafik det är häromkring numera.

”På eftermiddagarna kan det bli ganska kaotiskt här. Några rondeller på Solåsvägen skulle underlätta både för lastbilar som är på väg till och från oss och alla bilar som kör här.”

”Ordning och reda, anpassade lokaler och en bra hyresvärd är absolut nödvändigt för att få logistiken att fungera.”

I lagerdelen har man för närvarande 4 befintliga kunder i sitt lagerhotell. Typiskt för produkterna man lagerhåller är att det handlar om att kunna leverera rätt produkt i rätt tid. Som exempel kan det röra sig om att leverera avloppsrör till ett kryssningsfartyg på Medelhavet som fått problem med toaletterna. Fartyget går in i hamn och då gäller det att delarna som behövs ligger där och väntar.

”Ordning och reda, anpassade lokaler och en bra hyresvärd är absolut nödvändigt för att få logistiken att fungera. Vi har dessutom ett lagersystem som fungerar mycket bra. Det gör att vi kan erbjuda våra kunder tjänster och service utöver det vanliga, det kan till exempel röra sig om specialanpassade packningar”, säger Fredrik.

”Ett kvitto på att vi gör ett bra jobb här är att en av våra kunder, schweiziska Georg Fisher Piping Systems, kopierar vårt system när de bygger egna lager. De har varit så nöjda med hur vi hanterat deras styckegodslogistik att de använt vårt lager här i Jönköping som mall när de byggt i Singapore. Det känns jättekul såklart.”